Wie is Sven?
In zijn jonge jaren speelde Gatz voetbal en was hij een gepassioneerde scout. Hij zou het van welp schoppen tot Brussels districtscommissaris, de hopman van alle Brusselse Nederlandstalige scoutsgroepen.
De politieke microbe bracht de jonge Gatz bij de Volksunie. Toen die partij in het begin van deze eeuw versplinterde, stapte Gatz over naar Open Vld. Inmiddels heeft hij een politieke carrière achter de rug van tien jaar als Brussels parlementslid en twaalf jaar als Vlaams Parlementslid voor Brussel. Hij was van 2007 tot 2011 de fractieleider
van Open Vld in het Vlaams Parlement.
In 2011 koos Gatz voor een job buiten de politiek. Als directeur van de Federatie van de Belgische Brouwers volgde hij daarbij zijn passie voor bier en brouwen. Tot hij in 2014 door Open Vld gevraagd werd om Brusselminister te worden in de Vlaamse Regering. Dat hij ook bevoegd werd voor Cultuur, Jeugd en Media, drie bevoegdheidsterreinen die hem al zijn hele leven boeiden, vond hij geweldig.
Na de parlementsverkiezingen van 2019 legde Gatz op 18 juli de eed af als Brussels minister voor Financiën, Begroting, Openbaar Ambt en de Promotie van meertaligheid. Die laatste bevoegdheid is een primeur voor Europa.
Boekenwurm
Sven Gatz leest zo graag boeken dat er zelden een dag zonder lezen voorbijgaat. Hij is ook een begenadigd schrijver. Zo’n 20 boeken staan al op zijn naam.
Over zijn geboortestad Brussel schreef hij het autobiografische 'Bastaard, het verhaal van een Brusselaar', dat ook in het Frans verscheen en 'Molenbeek/Maalbeek'. In dat boek vertellen fictieve Brusselaars hoe ze de aanslagen van 16 maart 2015 hebben beleefd. Het is ook verkrijgbaar in het Frans en het Engels.
Als Vlaams minister wijdde Gatz tussen 2014 en 2018 boeken aan cultuur ('Bekentenissen van een cultuurbarbaar'), media ('Over de media heb ik niets te zeggen') en jeugd ('Snap What minister?'). In dat boek is Sven naast 6 jongeren een van de personages op trektocht in Corsica, waar ze ’s avonds debatteren over de toekomst.