Brusselstem
Brussel is vandaag een superdiverse en meertalige grootstad van 1,2 miljoen inwoners, bijna 400.000 pendelaars, 183 nationaliteiten en meer dan honderd talen. Als de meest kosmopolitische stad van ons land, is Brussel een open en gastvrij stadslabo.
De Brusselaar is niet zomaar exclusief te vatten als Brusselse Vlaming of Vlaamse Brusselaar, Franstalige, Belg, EU-onderdaan, immigrant of allochtoon. Brusselaars hebben vandaag vaak een meervoudige identiteit. Wie in Brussel komt wonen zal Vlaming noch Franstalige worden. Hij of zij zal zich misschien wel ooit Jettenaar, Brusselaar, Belg, Europeaan en wereldburger voelen of noemen. Moslim, gelovige of atheïst. Anderlecht- of RWDM-supporter. Veel dingen tegelijk. En dat vinden ze fijn. Wat mensen in een grootstad als Brussel verbindt, is burgerschap, thuis zijn in een grote, levendige stad.
De Brusselstem kan daar een antwoord op bieden. Door een politieke brug te slaan tussen Nederlandstaligen en Franstaligen. Politici uit beide taalgroepen worden gestimuleerd om van zich te laten horen in beide taalgroepen, in heel Brussel dus. In debatten, in de media en op straat. Ook de Brusselse kiezer krijgt de mogelijkheid om zich tot beide taalgroepen te richten. De Brusselstem kan de kiezer goesting geven om ook politici van de andere taalgroep te leren kennen en hen een stem te geven.
Sommigen vrezen dat de Vlamingen als een van de kleinere minderheden in dat superdiverse Brussel het gelag zullen betalen: dat hun taalrechten niet langer worden gerespecteerd, dat de banden met Vlaanderen losser worden of zelfs doorgeknipt. Ik ben ervan overtuigd dat dit allemaal niet zal gebeuren. De Vlaamse instellingen in Brussel staan vandaag voor kwaliteit. Ik zie dat het Vlaamse cultuurleven sterker dan ooit bloeit. Ik stel vast dat ondanks de enorm toegenomen verscheidenheid van talen en nationaliteiten, het Nederlandstalig onderwijs nooit zo succesvol is geweest als vandaag. Duizenden leerlingen en studenten die niet in het Nederlands zijn opgevoed, komen hier studeren, zitten hier op de schoolbanken en in de aula’s. Allemaal willen ze meertalige, goedgeschoolde en Nederlandskundige afgestudeerden worden. Ze zullen met hun diploma en de meerwaarde van hun meertaligheid werk vinden in Brussel maar ook aan de slag kunnen in Vlaanderen. Want Brussel is als open, gastvrije en kosmopolitische stad geen eiland.